dimecres, 6 d’agost del 2014

Entrevista a Leandre Fusté

PRESIDENT DE L’AGRUPACIÓ SARDANISTA NOVA CRIDA

Guardonat al 2011 com el manresà més manresà als premis Oleguer Bisbal, Leandre Fusté porta des de l’any 1977 al capdavant de l’entitat sardanista Nova Crida. L’agrupació, responsable de la programació estable de sardanes a Manresa, organitza des de fa quatre anys el Concert-Vermut de Festa Major dins dels actes de Quin Passeig.

- En quin moment neix la col•laboració de Nova Crida amb la campanya Quin Passeig? 


Els organitzadors de Quin Passeig es van posar en contacte amb nosaltres i vam quedar encantats de poder col•laborar. Aquest ja és el quart any que hi participem i podem dir que és un concert consolidat. La Cobla Contemporània de Sabadell és la que ha actuat tots aquests anys i és una formació molt original i actual que interpreta temes des del cinema fins a la lírica tots a ritme de sardana. A més, sempre hi havia hagut un concert de Festa Major i d’un temps cap aquí es va deixar de fer i aquesta col•laboració amb Quin Passeig va permetre recuperar-ho.

- El món sardanístic està vivint un moment curiós, els integrants de les cobles cada cop són més joves i, per contra, els dansaires són més grans. Com s'explica aquesta situació i quins són els motius? 


Principalment, és perquè avui en dia hi ha tanta varietat de diversió que la joventut no se sent atreta per la sardana, no els motiva. Prefereixen altres estils i això que és tan tradicional i tan nostre i que d’alguna manera ens identifica sembla que ha passat de moda. Pel que fa a les cobles no és tan així perquè els joves que formen part són estudiants d’escoles de música que veuen una sortida en aquest tipus de formació. Hi ha entitats que sí que tenen jovent a les rotllanes però són persones que es preparen per a competició. A les ballades a les places, que és el que fem nosaltres, hi manca gent jove però, després de 150 anys, la sardana tradicional es manté i encara es balla al carrer. A nivell de ciutat no es pot assegurar quin serà el seu futur però quan anem als Aplecs importants que reuneixen a totes les colles del territori català t’adones que realment hi ha moltíssima gent que encara hi participa i que ho viu amb intensitat.

- Creus que són necessàries noves iniciatives locals per acostar les sardanes a la gent jove?


Això s’ha mirat de fer de moltes maneres, oferint tallers a les escoles... però jo partiria que els pares, com passa en d’altres tipus de balls populars, haurien d’acompanyar a les criatures i portar-les a cursets de sardanes. Crec que és una tradició que ha de passar de pares a fills i per això és la pròpia família la que hauria d’induir a la canalla a viure de més a prop el món sardanístic i el que representa.

- Segur que tens algun record de jovenet que et situa al Passeig de fa 40 anys.


Recordo que a Crist Rei hi havia com una mena de pati i allà ja es feien ballades de sardanes. Al poc d’arribar jo a Manresa ja vam començar a establir un calendari estable. 

- Si haguessis de fer de guia turístic a una persona que no ha estat mai a Manresa, per on començaries?


Això va a gustos però jo naturalment, quan ve família de Girona, que jo sóc d’allà, els hi ensenyo la Seu i la Cova. El Parc de l’Agulla també és molt atractiu i aquest Passeig que tenim que molts voldrien. Una rambla amb aquesta frondositat de plataners, totes les terrasses unificades... això no ho té tothom. És encantador tant per als manresans com per a la gent que ve, que queda meravellada.

- Què trobarà la gent que s'acosti el proper dilluns 1 de setembre al Passeig per veure el Concert-Vermut de Festa Major?


Trobaran un actuació molt engrescadora i original que podran gaudir mentre fan el vermut. A més, enguany l’acte tindrà un caire especial perquè volem reflectir a través de la sardana el que el poble català reivindica i la situació que estem vivint. Introduirem algunes cançons que parlen de la nostra història i d’allò que volem aconseguir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada