divendres, 11 de juliol del 2014

Entrevista a Lluís Piqué

foto: Salvador Redó

Conegut també per la seva faceta d’arquitecte, Lluís Piqué aboca passió en un altre àmbit molt diferent: l’Orfeó Manresà. Aquesta entitat és una de les que forma part, de manera destacada, de l’oferta cultural i musical que hi ha a l’estiu a les terrasses del Passeig. El sopar-concert de l’Orfeó Manresà  al Restaurant Passeig, és un èxit any rere any.

-    A vegades hi ha la sensació que la música d’un orfeó és “seriosa” i que necessita un espai determinat per poder-se fer... En canvi, el concert al passeig de Manresa és una oferta absolutament popular i propera a la gent. Com valoreu el sopar-concert de les terrasses del Passeig?
Si que és cert que hi ha música que requereix d’unes mínimes condicions per a ser interpretada, per a poder copsar tota la seva sonoritat, però l’Orfeó , la seva gent, intenta fer propostes musicals que s’adaptin als diferents indrets on som convidats a cantar. La proposta del sopar-concert a les terrasses del Passeig ens sembla una magnifica iniciativa, pel fet de la complicitat que s’estableix entre gastronomia i música, i més en un indret tant emblemàtic com concorregut de la nostra ciutat. És per a nosaltres un goig poder-hi participar.

-    Com neix la vinculació entre l’Orfeó i la campanya Quin Passeig?
Ja fa cinc estius que els responsables d’aquesta iniciativa varen contactar amb  nosaltres per explorar la possibilitat de liderar-la conjuntament, i va ser molt fàcil l’entesa, ambdues parts tenim el mateix interès a promoure cultura mitjançant la suma de dues disciplines molt lligades a la nostra tradició.

-    Creus que fan falta més iniciatives per acostar les entitats i la seva oferta cultural i musical a la ciutadania?
Sense cap mena de dubte que sempre suma el fet que creixin les iniciatives per tal d’oferir l’oportunitat de mostrar la capacitat que té la nostra ciutat, les seves entitats, des de l’empenta, des de la iniciativa, de promoure cultura. És molt d’agrair iniciatives com aquesta en les quals participem.

-    Explica’ns algun record d’infantesa que vagi lligat al Passeig de Manresa.
El Passeig crec que és present a la vida de tots aquells qui hem crescut amb la ciutat, tots hi hem passejat, ens hi hem assegut, hem gaudit de les seves terrasses i de les múltiples activitats que s’hi desenvolupen.

-    Com es combina una feina tan tècnica com l’arquitectura amb una disciplina tan emocional com la música?
L’arquitectura és tècnica, però també emocional, són dues disciplines properes, ambdues necessiten una composició/projecte previ per ser executades i ambdues estan adreçades a les persones. Moltes vegades els arquitectes tenim sensació de ser directors d’orquestra, perseguim interpretar tan bé com sigui possible, la peça projectada/composada per assolir el repte de ser gaudida per les persones.

-    Què recomanaries de Manresa a un visitant que no hi hagués estat mai?
Que vingui a Manresa amb ganes de conèixer una ciutat plena d’història, amb molts indrets interessants, el nostre medieval, el nostre gòtic, el nostre barroc, el nostre modernisme, el nostre passat industrial, el nostre entorn, la nostra gastronomia  i sobretot que no es deixi condicionar per aquells que mantenen que som una ciutat grisa, ja que crec que no respon a la realitat.

-    Com a arquitecte, creus que tenim patrimoni suficient per convertir-nos en una veritable destinació turística?
Sense cap mena de dubte, tant material com immaterial, Manresa és una ciutat que no ha de tenir por a mostrar-se... El primer pas es que els manresans i manresanes, les entitats, les seves empreses, ens mostrem convençuts d’aquesta realitat i esdevinguem els millors ambaixadors de la ciutat.

-    I ja per acabar, dóna’ns un argument de pes per acabar de convèncer aquella gent que encara no té clar assistir a un sopar-concert de l’Orfeó al Passeig. Què hi trobaran?
Que la iniciativa que es presenta té molts ingredients per resultar gratificant, l’indret, emblemàtic i al bell mig de la ciutat, la qualitat de la proposta gastronòmica que s’ofereix i l’oportunitat de combinar aquesta amb els cants de l’Orfeó Manresà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada